Att börja från början

Försökte hitta någon akvarellkurs nära mig för att lättare kunna komma igång, men utan framgång. Då är det extra bra att veta att allt, och då menar jag verkligen ALLT går att hitta på internet. Har letat mig fram till en ”akvarellskola” där det verkar enkelt att lära sig steg för steg. Så nu har jag roat mig med att testa grundteknikerna som ni kan se här nedan.

Grön akvarell grundtekniker
Testat akvarellens grundtekniker

Nu syns texten ovanför rutorna mycket dåligt men från vänster till höger, uppifrån och ner är det alltså:

Vått i vått: våt pensel på vått underlag.

Vått på torrt: våt pensel på torrt underlag.

Torrpensel: som det låter torr pensel på torrt underlag (man hade nog kunnat ha ännu torrare färg än jag hade för en större effekt).

Gradering: man blöter penseln med mer och mer vatten för att få en falnande effekt. Testade två gånger bredvid varann för tyckte inte jag lyckades första gången.

Mättad pensel: penseln mättad med färg.

Lager på lager: flera lager som målas på efter varandra efter att de föregående lagret torkat. Ger snygg effekt! Om man har hårtork kan man torka lagren snabbare. Nu äger jag ingen sådan utan får vänta på att färgen ska torka naturligt innan jag går på med nästa lager.

Utsparning / negativt måleri: istället för att måla med vit färg låter man inom akvarellmåleriet bli att måla partier som ska vara vita på det här sättet.

Spraya på: här sprayar man vatten med en vanlig blomspruta på en halvtorr färg vilket kan ge en häftig effekt, exempelvis som snö. Lyckades halvbra här och den rutan nedanför råkade gå överstyr och blanda sig i den… så det är lite otydligt.

Droppa i mörk: här droppar man en mörkare ton i den ljusa så att den flyter ut en aning.

Droppa i ljus: här gör man tvärt om och droppar en ljusare ton i den mörkare, eller droppar i vatten som jag gjorde här.

Urtvättning: tvätta bort färg med hjälp av vatten.

Spraya bort: spraya vatten med blomspruta för att åstadkomma en ljusare nyans där färgen inte hunnit torka helt.

Jag ser fram emot att gå vidare till kommande steg i ”skolan” och åstadkomma ”riktiga” motiv med dessa tekniker. Måste dock erkänna att jag njöt av att klara av det här första steget som jag tycker blev ganska bra ändå trots sin enkelhet!