Mera experimenterande

Efter att ha läst på lite om akvarellmåleriets grunder känner jag mig klokare men inte så mycket duktigare praktiskt än. Insåg att jag har ganska dåliga saker att jobba med i fråga om kvalitet på både papper, penslar och färger vilka jag köpt i en hobbyaffär och inte i en konstnärsbutik. Tänker dock att jag ska använda upp det jag har nu innan jag köper nytt av bättre sort.

Det är tydligen viktigt att man spänner upp pappret också för att det inte ska bukta sig, så det har jag testat nu och det gjorde lite skillnad. Mitt papper vill dock smula sig när man blöter det som jag nu lärt mig att man gör innan man målar, lite trist. 

Det finns många grundtekniker att använda sig av i måleriet. Försökte testa några av dem i det här motivet, till exempel ”gradering” som ger en färgskiftning från mörkare nyans till ljusare genom att man successivt tar mer vatten på penseln och målar med, samt ”vått-i-vått” där man målar med våt pensel på vått underlag. Min mamma har precis gått en akvarellkurs och berättade att de började med detta motiv varför jag testade det jag med. Nästa gång ska jag göra något enklare då jag själv inte gått kursen och har riktigt koll på hur det var tänkt att man skulle göra.

Akvarellmålning landskap