Negativt måleri

Nu har jag testat något som jag tyckte blev väldigt bra och effektfullt! Negativt måleri kallas det. I den här övningen skulle man måla ”bubblor” genom att börja med ljusa nyanser och sedan då det torkat gå på med allt mörkare färg och lämna bubblor med det ljusare lagret kvar. Lite svårt att förklara men här kommer en bild när jag har målat några sådana lager.

Akvarell övning bubblor
Negativt måleri.

Man kan se att det finns ljusare och något mörkare bubblor. De ljusare är längst fram och bakom dem är de mörkare. Jag har alltså först målat lite olika ljusare nyanser och låtit dem vara kvar i bubbelformer genom att ”måla runt” med den mörkare nyansen så att det bildas en liten kant med färgen. Sedan har jag tagit ännu mörkare färg och målat runt för att skapa ytterligare bubblor, de som ligger lite bakom. Sedan fortsätter man på det här sättet tills man känner sig nöjd. Jag gjorde en hel massa lager och bubblor och resultatet blev det ni kan se här nedan.

Akvarell bubblor i olika färger
Negativt måleri.

Jag tyckte det blev riktigt snyggt! Det ser svårt ut men var i själva verket väldigt enkelt! Känns så himla kul att kunna åstadkomma något som man blir nöjd med när jag oftast blir så missnöjd. Taggad på att testa nästa övning i akvarellskolan!